Zon op de studio’s

29 november 2021
mediagroen

Na de VPRO en de NPO heeft ook Media Park Enterprise (eigendom van Pinnacle) zonnepanelen op de daken van haar gebouwen gelegd. Als eigenaar van de grootste daken van het Media Park, en daarmee van Hilversum, is zij een belangrijke factor in de verduurzaming van de media-industrie in Hilversum.

Media Park Enterprise B.V. heeft in de voorjaarsronde van 2020 SDE subsidie ontvangen voor het aanleggen van zonnepanelen. Door Covid is de aanleg uitgesteld geweest, maar nu is gestart met het leggen van 150 panelen op “De Spil”. Dat is een verbindend gebouw tussen het Mediacentrum en de studio van Omroep MAX.

Na de 150 panelen op “De Spil” zijn bijna 1.000 panelen op Studio 22 gelegd. Met de panelen op Studio 22 wordt jaarlijks ongeveer 325.000kWh aan stroom opgewekt en ongeveer 100ton CO2 bespaard. Als alle gebouwen van het Media Park belegd zijn met zonnepanelen, wordt er een veelvoud hiervan opgewekt en bespaard.

Onderstaande drone video van NEP biedt een mooi beeld van de aanleg van de panelen. Het dak van Studio 22 is tot aan de rand gevuld.

Voordat de zonnepanelen gelegd werden zijn de daken eerst gerenoveerd en extra ge├»soleerd. De zonnepanelen gaan immers tientallen jaren mee, en de daken daaronder moeten daarom tiptop in orde zijn. Na “De Spil” en Studio 22 zal Studio 24 belegd worden met zonnepanelen, en vervolgens zal het hoge deel van het dak van het Studiocentrum gevuld worden.

Hier worden pallets met zonnepanelen op Studio 24 gehesen.

Het dak van het Reportagecentrum bleek te licht geconstrueerd te zijn om zonnepanelen te kunnen dragen. Wellicht dat lichtgewicht zonnepanelen hier een uitkomst kunnen bieden. Deze lichtgewicht panelen hebben geen frame, maar worden op een ondergrond gelijmd.