NPO installeert zonnepanelen

18 september 2020
mediagroen

NPO is de tweede organisatie op het Media Park die zonnepanelen op het dak van haar gebouw laat installeren. Medio 2019 legde de VPRO al zonnepanelen op haar dak. 

De NPO heeft een subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) aangevraagd en die toegewezen gekregen. De raad van bestuur heeft de investering eerder dit jaar goedgekeurd, en zodoende is deze maand gestart met het plaatsen van de meer dan 400 zonnepanelen op de daken van het NPO-gebouw. Na de plaatsing van de zonnepanelen zullen de omvormers geplaatst worden en zal het circuit gebruiksklaar worden gemaakt, waarmee gebruik gemaakt kan worden van de nieuw opgewekte energie.

De zonnepanelen hebben volgens de SDE+ subsidieaanvraag een vermogen van 0,15 MW, waarmee de beschikbare productie op 142,5 MWh per jaar uitkomt. Hiermee kan het jaargebruik van ruim 40 gemiddelde huishoudens gecompenseerd worden. En ook kan de NPO nu haar eigen elektrische auto van stroom voorzien!

In een eerder onderzoek is doorgerekend dat zonnepanelen op alle daken van het Media Park 3.000 MWh per jaar aan stroom zou kunnen opwekken en inmiddels heeft het Media Park ook voor het Mediacentrum, Studiocentrum, Decorcentrum en andere daken de SDE+ subsidie toegekend gekregen. Dus wat kunnen we op afzienbare tijd nog meer van groene stroom voorzien?