MediaGroen steunt bijen

28 maart 2022
mediagroen

Sinds 2014 onderhoudt imker Ben Bus een bijenschans op het Media Park. Naast de blusvijver staan ongeveer 20 kasten, waarvan het merendeel wordt gesponsord door verschillende mediabedrijven van het Media Park. Beeld en Geluid, VPRO, NEP, EMG en Media Park zelf zijn een aantal van de ondersteunende bedrijven.

De bedrijven op het Media Park hebben zo de mogelijkheid op een duurzame manier bij te dragen aan de bevordering van de bijenteelt. En daarmee aan de bevordering van biodiversiteit op en rond het Media Park.

MediaGroen steunt dit jaar de bijenschans voor het eerst, om zo bij te dragen aan de verduurzaming van het Media Park. Wil je eens bij de bijenschans kijken? Maak dan een wandeling over het Jan Boon wandelpad dat door de natuur aan de westrand van het Media Park loopt.

De bijen- en honingcyclus

De werkzaamheden aan de bijen beginnen voor de imker al in de winter. De in het najaar verwijderde broedkamerraampjes waarin oude bebroede raat zit worden omgesmolten waarna nieuwe raampjes met gegoten wasplaatjes worden voorbereid voor het voorjaar. De ongeveer 10.000 winterbijen zorgen er met de koningin voor dat er weer jonge bijen geboren worden. Deze worden gevoed met een mengsel van nectar met stuifmeel van crokus, wilg en els. Het volk groeit weer om zo de nectar van de voorjaarsbloemen binnen te halen.

In de zwermperiode, dat is in en rond mei, is het bijenvolk gegroeid tot zo’n 50.000 – 70.000 bijen. In volgorde genoemd bestaat de honingoogst in het Gooi voornamelijk uit Voorjaarshoning (vnl. Fruitboomhoning), Acaciahoning, Lindebloesemhoning en Heidehoning.

Imker Ben Bus

“In nectar zit circa 80% vocht. De binnengehaalde nectar wordt door de bijen verwerkt tot honing door de nectar in te dikken. Van iedere 5 potjes nectar houd je dus 1 potje honing over!”

De honing die door Ben Bus bij verschillende winkels in het Gooi verkocht wordt, wordt door hem koud geslingerd en wordt rauw verwerkt. Dat houdt in dat deze rechtstreeks uit de slinger via de zeef in de potten komt en dus niet wordt verwarmd. Hierdoor worden alle vitaminen en mineralen behouden.

“In Nederland komen er zo’n 360 soorten bijen voor waarvan er maar één de honingbij is. Er zijn verschillende rassen honingbijen waarbij ik zelf de Buckfastbij gebruik vanwege haar goede eigenschappen. De overige soorten bijen zijn solitaire  of wilde bijen. Ook deze bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving. Het is ook daarom dat er steeds meer aandacht hieraan gegeven wordt. In het Media NatuurPark zorgt de stichting sinds vorig jaar voor meer biodiversiteit op het Media Park.”