Video’s Greenwashing lunch

1 mei 2023
mediagroen

Op 20 april 2023 vond de Groene Lunch Greenwashing plaats in Villa Heideheuvel op het Media Park. Met de ongeveer 40 aanwezigen werd gezellig gelunched, en gediscussieerd over Greenwashing. Lotte Krijnen van AVROTROS kwam na de shootout als winnaar uit de bus van de Petje Op Petje Af quiz over Greenwashing. Zij wint een lunch of diner voor twee personen in de na de zomer vernieuwde restaurantlocatie van The Canteen in Villa Heideheuvel.

Als programmamaker en journalist heb je de plicht om gemaakte claims te toetsen voor je ze overneemt. Maar vaak heb je zelf de kennis niet om dat te doen. Hoe herken je greenwashing? Welke gereedschappen heb je om tot een oordeel te kunnen komen? Hoe prik je door de groene glanslaag heen? En zijn er ook echt groene producten?

Sprekers waren Diederik Jekel – wetenschapsjournalist, Gerbrich Kozijn – Autoriteit Consument en Markt, en Puk van Meegeren en Paulien van der Geest van Milieu Centraal. Onderstaand zijn de video’s van hun presentaties terug te kijken.

Diederik Jekel – wetenschapsjournalist

In zijn presentatie laat Diederik zien hoe Greenwashing wordt toegepast, en wat de signalen zijn waaraan je kunt herkennen dat dat het geval is. Is iets te mooi om waar te zijn? Wordt er gefocust op iets dat maar een klein deel van het product betreft? Wordt er ver in de tijd gecompenseerd, maar vindt de uitstoot nu plaats? Allemaal indicatoren van Greenwashing. Bekijk hier zijn presentatie en ontdek waar je alert op moet zijn.

Gerbrich Kozijn – ACM

Gerbrich heeft Greenwashing al een aantal jaren op de agenda staan. De ACM onderzoekt en handhaaft volgens een leidraad. In haar presentatie vertelt zij waar de ACM op let, en hoe de richtsnoeren zich gaan ontwikkelen. Vaak gaat het om de precieze formulering, en reguleren van claims die niet werkelijk waar kunnen zijn, maar die wel goed verkopen. Kijk hier aan de hand van voorbeelden wat wel en niet is toegestaan.

Puk van Meegeren en Paulien van der Geest – Milieu Centraal

Puk en Paulien hielden samen een presentatie over de werkwijze en informatievoorziening van Milieu Centraal. In 25 jaar heeft Milieu Centraal een kennisbasis opgebouwd over verduurzaming. En soms zijn dingen nu waar, maar zijn veranderingen gepland die de aannames onrealistisch maken. En wat is de waarde van keurmerken? Wat zijn top en flop keurmerken?