Biodiversiteitswandeling Media Park

12 september 2022
mediagroen

Aan de rand van het Media Park, tussen de Rudi Carellaan, Sonja Barendlaan, en het hek tussen het Media Park en het Heksenweitje, bevindt zich een prachtig park. Het is eind jaren 70, begin jaren 80 aangelegd toen op het Media Park het mediacentrum, filmcentrum en videocentrum werden gebouwd. In jaren 80 is het park op het parkeerdek verwijderd, en later zijn in de hoek de gebouwen van BNNVARA, VPRO en NTR gebouwd. Maar ook in verkleinde vorm is het park in zijn huidige staat nog een fijne plek om te vertoeven.

Het Media Park begin jaren 80, met park in plaats van een parkeerdek en nog zonder de gebouwen van BNNVARA/VPRO/NTR linksonder.

Landschapsarchitecten

Op 8 september liep twee keer een groep van 10 landschapsarchitecten mee met de biodiversiteitswandeling door het park. André van den Beemt was in de jaren 70 en 80 betrokken bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van het park. Hij vertelde over het ontwerp, hoe dat ontwerp is uitgegroeid tot het park van vandaag de dag, en welke stappen er genomen worden om de oorspronkelijke uitgangspunten weer te herstellen.

Voor de landschapsarchitecten was het interessant om te zien hoe een dergelijk groot ontwerp zich in veertig jaar had ontwikkeld, hoe de uitgangspunten zoals de waterlopen, nog steeds herkenbaar waren en functioneerden, en hoe het park nog steeds een bron van ontspanning is voor de 5.000 mensen op het Media Park.

Biodiversiteit

Nu ligt de nadruk op het bevorderen van de biodiversiteit. Er zijn vogelhuisjes opgehangen, het onderhoudsplan is aangepast, en bomen die voorheen geveld werden, worden nu afgetopt en blijven verder staan om als dood hout een bron voor insecten te worden. André vertelde over de vier tegenstellingen zoals die in het oorspronkelijke ontwerp waren aangebracht en hoe deze nu hersteld worden met hulp van Media Park Enterprise, de groenbeheerder, maar vooral ook door vrijwilligers. Deze tegenstellingen zijn:

  • licht – donker
  • nat – droog
  • arm – rijk
  • hoog – laag

Heb je interesse in een biodiversiteitsrondleiding? Neem dan contact op met frank.visser@mediagroen.nl

Fotograaf: Bruno van den Elshout
Fotograaf: Bruno van den Elshout