NPO en NOS kiezen Greenchoice

26 november 2020
mediagroen

NPO en NOS hebben dit jaar een aanbesteding uitgezet voor de inkoop van duurzame elektriciteit voor de komende vijf jaar. Het doel was het contracteren van een duurzame leverancier waarmee een overeenkomst kon worden gesloten voor het leveren van duurzame elektriciteit in het NOS- en het NPO-gebouw in Hilversum tegen een zo goed mogelijk tarief.

Inmiddels is er een overeenkomst met Greenchoice gesloten voor jaarlijks 9,5 GWh (Giga Wattuur). Dit is 25% van het totale verbruik op het Media Park. De NOS verwacht 8,5 GWh per jaar te gebruiken, en de NPO 1 GWh per jaar. De NPO heeft daarnaast nog een verwachte opbrengst van ongeveer 147.250 kWh per jaar door het gebruik van de zonnepanelen. 

Greenchoice is een organisatie die sinds 2001 bestaat en alleen groene stroom en bosgecompenseerd gas levert. Het bedrijf wil bijdragen aan de decentrale energietransitie en gaat voor “altijd groen”; 24/7 ook als het niet waait of de zon niet schijnt. 

Een van de vereisten in de aanbesteding was dat de leverancier tenminste een 8,0 moest scoren op de WISE index. Op een schaal van 1 tot 10 scoort Greenchoice op deze schaal precies de benodigde 8,0 voor duurzaamheid. En loopt daarin ver voorop andere grote zakelijke leveranciers. Deze schaal wordt in een onafhankelijk onderzoek bepaald door CE Delft in opdracht van WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu. In de ranking van energieleveranciers voor de zakelijke markt neemt Greenchoice een 5e plaats in. [tekst gaat door na de onderstaande afbeelding]

Alle stroomleveranciers zijn voor duurzaamheid beoordeeld op drie bedrijfsonderdelen:

  • Wat voor investeringen en desinvesteringen in stroomopwekking doet het (moeder)bedrijf?
  • Wat voor stroom koopt het bedrijf in?
  • Wat voor stroom levert het bedrijf?

Helaas is het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst slechts een 5,3. Van de leveranciers scoren er 24 van de 39 een onvoldoende. Bij een aanbesteding of inkoop van groene stroom is het zinvol deze ranking te raadplegen.