We weten wat we moeten doen!

6 oktober 2020
mediagroen

De 94-jarige Sir David Attenborough, bioloog en al 60 jaar presentator van natuurdocumentaires, waarschuwt de wereld voor klimaatverandering. Hij reisde in zijn leven de hele wereld tot in de verste uithoeken over om onze natuur te verkennen en om de levende wereld in zijn pracht en praal te documenteren. Maar hij heeft ook gezien welke schade we hebben aangericht. 

Hij probeert nu via Instagram mensen aan te sporen om daadwerkelijk te gaan doen wat er nodig is om de schade te beperken en te herstellen. Want we weten allemaal wat er moet gebeuren, we moeten ons gedrag aanpassen.

“Continenten staan in brand, gletsjers smelten, koraalriffen sterven af, vissen verdwijnen uit onze oceanen, en de lijst gaat maar door”, zegt Attenborough. “Maar we weten wat we daaraan moeten doen en daarom ga ik deze nieuwe communicatiewijze gebruiken.”

Naast zijn nieuwe Netflixfilm David Attenborough: A Life On Our Planet en zijn nieuwe boek Een leven op onze planeet, probeert hij via Instagram zo veel mogelijk mensen te bereiken. Hij presenteerde eind september zijn eerste video op Instagram waarin hij waarschuwt voor de impact van klimaatverandering. Na korte tijd was hij al de snelste persoon ooit met een miljoen volgers, hij had die miljoen bereikt in slechts 4 uur en 44 minuten. Inmiddels heeft hij al bijna 5 miljoen volgers.

De Nederlandse bioloog en presentator Midas Dekkers vindt dat Attenborough van zijn geloof is gevallen. “In zijn oude films probeerde hij te laten zien dat de natuur zo mooi is in de hoop dat mensen zelf wel in opstand komen als die mooie natuur kapot gemaakt wordt, maar dat gebeurde niet. Misschien was hij wel te naïef, maar de techniek heeft ook een rol gespeeld. BBC had zulke hoge budgetten, zodat de natuur op perfectionistische wijze in beeld gebracht kon worden, maar daardoor raakte de echte natuur juist wat buiten beeld.” 

De nieuwe film van Attenborough is te zien in de bioscoop en op Netflix, en laat zien wat we aan natuur hebben verloren in de tijdspanne van een mensenleven. Regelmatig verschijnt er een teller in beeld die aangeeft hoeveel wildernis er nog over is; moeder aarde is een tikkende tijdbom. Gelukkig geeft Attenbourough ook hoopvolle berichten voor de grootste uitdaging voor het leven op aarde. Bekijk hieronder de trailer: