Composteerbaar plastic?

13 april 2020
mediagroen

KRO-NCRV heeft met haar programma De Monitor onderzoek gedaan naar zogenoemd ‘composteerbaar plastic’. Je ziet het steeds meer, want het is composteerbaar en dus goed voor het milieu. Toch?

Frietbakjes, koffiekopjes, alles wordt er uit gemaakt. Het is wat duurder, maar het ‘lost op’ in de natuur als mensen het weggooien. En tegen betaling verwerkt je afvalverwerker het in een aparte afvalstroom, en wordt alles gecomposteerd. Niet?

Nee, zo mooi als composteerbaar plastic wordt voorgesteld blijkt de werkelijkheid niet, zo laat De Monitor zien. Europese regels staan toe dat fabrikanten vermelden dat het materiaal 100% composteerbaar is. Maar in werkelijkheid willen afvalverwerkers deze bioplastics niet in hun compoststromen hebben, en wordt het materiaal verbrand. De afvalverwerkers rekenen een meerprijs aan klanten zoals de rijksoverheid, die 85 miljoen bekers verbruikt, en het M-Gebouw, voor een milieuvriendelijke verwerking tot toiletpapier en compost. Maar in werkelijkheid verbranden ze de bekers van die klanten gewoon. Omdat ze naar ze zeggen te vies zijn om te verwerken tot toiletpapier, en onvoldoende composteerbaar zijn voor de composthoop.

Kijk hieronder de video. Na het klikken op de play knop in het midden, moet je nogmaals linksonder op play klikken om hem echt te laten starten…

Dus bij zowel de verkoop van het product, als bij het verwerken van het product wordt gelogen over de composteerbaarheid. Ook de Reclame Code Commissie vindt dat de claim 100% composteerbaar misleidend is. En als vervolgens in de video ook nog blijkt dat zelfs de branchevereniging van producenten van bioplastics het misleidend vindt om de producten te verkopen als 100% biologisch afbreekbaar, dan weet je dat het echt niet klopt…

De conclusie is helder: Het beste voor het milieu is om gebruik te maken van papieren puntzakken voor de friet. Maar waar moeten de frikandellen en de koffie dan in? Hopelijk komt er nog eens een eerlijk product, waarbij de keten niet zowel bij de verkoop, als bij de verwerking praatjes verkoopt.

Voor meer informatie bezoek je de website van De Monitor van KRO-NCRV over de plasticplaag.