EuropeseWind waait op Media Park

10 april 2020
mediagroen

EuropeseWind zorgt voor betaalbare groene stroom op het Media Park

Het Media Park blijft volop inzetten op het gebruik van windenergie. Niet alle bedrijven op het Media Park kopen hun stroom in via de beheersorganisatie van het Media Park. Maar voor de klanten die dat wel doen, koopt Media Park alle stroom in duurzaam in door in 2020 voor 22GWh aan EuropeseWind in te kopen van Eneco. Daarnaast koopt een aantal bedrijven zelf ook nog duurzaam in. Daarmee zal in 2020 ongeveer twee derde van alle verbruikte stroom op het Media Park door wind of zon zijn opgewekt.

Bronetiket 2018 van stroomproducten van Eneco. EuropeseWind staat in de rechter kolom.

Red Bee Media (marktleider in Nederland op het gebied van het uitzenden en verspreiden van content) is één van de bedrijven die meedraait op EuropeseWind. Los hiervan zet Red Bee Media in op het verduurzamen door o.a. hun datacentra op een slimmere manier te koelen met buitenlucht en een efficiëntere methode van luchtcirculatie toe te passen. Zie ook het artikel hierover: Red Bee kleurt groen.

Green deal
Het Media Park ging vier jaar geleden over op groene stroom. Er werden in het kader van MediaGroen nieuwe afspraken gemaakt met Ennatuurlijk en Eneco, die de bedrijven op het park van stroom voorzien. Het past bij het beleid van de gemeente Hilversum om de stad in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. Het stroomgebruik van het Media Park bedraagt zo’n 40 miljoen kWh per jaar, wat gelijk staat aan het verbruik van ongeveer 12.000 huishoudens. Buiten het Media Park werken nog eens zoveel mensen in Hilversum in de media-industrie. Dus de mediasector speelt een grote rol in de energietransitie van Hilversum.

Eind 2016 werd de Green Deal Media ondertekend door Media Park Management, NPO, RTL, NTR, KPN, VPRO, Beeld en Geluid, United, NEP, MAX, Unbranded, Ericsson, NOS, AVROTROS, BNNVARA, Talpa, Ennatuurlijk en de gemeente Hilversum. Daar werd o.a. afgesproken om tot 2020 het stroomverbruik tenminste voor 70% te verduurzamen. Er werd gekozen om dit met name te halen door gebruik te maken van Nederlandse windcertificaten. Met de prijsstijging van HollandseWind van Eneco is het Media Park in 2020 overgestapt op EuropeseWind van Eneco. Nog steeds gecertificeerde windenergie, maar van wind die elders in Europa waait in plaats van in Nederland.