NEP bespaart 25%

21 maart 2018
mediagroen

NEP is de actiefste deelnemer aan MediaGroen, het project waarmee de media-industrie in Hilversum haar activiteiten wil vergroenen. NEP heeft de afgelopen tijd mooie besparingen behaald in haar operatie. Dat blijkt uit een Interview van Bas Nieuwenhuijsen met Nico Roest van NEP dat gepubliceerd is door Spreekbuis.

In de studio’s in de Westergasfabriek zijn meetinstallaties opgenomen zodat er op elk moment inzicht is in het verbruik. Met de partij die de installaties heeft geleverd is afgesproken dat zij een deel van de besparingen in het eerste jaar als beloning uitgekeerd krijgt. De opbrengsten van de vervolgjaren zijn volledig voor NEP. De vriezer gaat uit in het weekend, er zijn tijdschakelaars op de lampen gezet, en ook een tochtsluis levert besparingen op. In totaal 15%.

Ook in het Reportagecentrum op het Media Park is bespaard met tijdschakelaars en bewegingsmelders. Het Reportagecentrum is gedurende een dag zeker 12 uur in bedrijf, met een continu in- en uitgaan van mensen en materieel. Daarmee is 25% bespaard. Er valt daar echter nog veel te winnen, een projectvoorstel van NEP om een koppeling te maken met het Energiecentrum om restwarmte te benutten voor het Reportagecentrum is nog niet van de grond gekomen. Wel zijn er elders warmtewisselaars geïnstalleerd om energie terug te winnen uit datacentres van NEP. De mogelijkheid om de temperatuur zelf te regelen in de eigen gebouwen komt er dit jaar ook aan. Ook dat zal besparingen opleveren omdat zo de verwarming in studio’s nauwkeuriger geregeld kan worden.

Voor klanten wordt steeds meer duurzaam gewerkt:

  • voor Ziggo is de studio volledig met LED uitgerust
  • met BNNVARA is de studio voor Kassa en Per seconde wijzer met LED uitgerust
  • voor de NTR wordt Podium Witteman gemaakt via cloud production, wat betekent dat er minder apparatuur en mensen naar de locatie hoeven omdat de regie via glasvezel plaatsvindt

Samenvattend zegt Nico Roest in het interview: “… als je als bedrijf duurzaamheid en groener werken nu niet in je normen en waarden hebt zitten, dan heb je eigenlijk geen toekomst meer.”

Lees hier het volledige artikel in Spreekbuis, of op de NEP website.