31/3 NPO Groen lunch over voedsel

16 maart 2016
mediagroen

Donderdag 31 maart 12.00 – 13.30 uur Tuinzaal vh VPRO/NTR/VARA-BNN gebouw

Eten moeten we iedere dag. Dagelijks gebruiken we samen wereldwijd enorme hoeveelheden graan, rijst, groentes, water én vlees. Hoe zorgen we er voor dat we met een groeiende wereldbevolking genoeg voedsel hebben; dat het we van eten blijven genieten en we zorgen dat het duurzaam kan? En hoe kunnen we daar mooie, betekenisvolle originele programma’s over maken? Kom naar de groene lunch van 31 maart van 12.00 – 13.30 uur in de Tuinzaal in het gebouw van VARA-BNN/NTR/VPRO en laat je inspireren door de Youth Foods Movement en de makers van Vleesverlangen.

De Nederlandse Youth Food Movement komt voort uit de Slow food beweging uit Italië. Ze proberen kennis uit te dragen en te vergaren over genieten van voedsel van dichtbij, Ze houden van eten, maar sluiten hun ogen niet voor de problemen in het voedsel-systeem en de grote impact die voedsel heeft op het milieu. Er is een Youth Academie, een jaarlijks filmfestival, ze koken, organiseren debatten onder de titel “It ‘s the Food, My Friend!” .En ze zijn onderdeel van We feed the Planet tijdens de EXPO in Milaan waar kleinschalige voedselproducenten samen oplossingen bedenken voor voldoende en duurzaam eten voor de hele planeet. Directeur Joszi Smeets komt er over vertellen.

Bijna iedereen houdt van vlees; op brood, lekker gebakken in sissende boter, een streepje spek bij een eitje of tussendoor in de vorm van een smeuïge hamburger. Helaas heeft het eten van vlees een grote impact op het milieu en klimaat. Zo is voor de productie van 1 kilo rund 15.000 liter water nodig. En als heel Nederland 1 dag geen vlees eet dan scheelt dat de CO2 uitstoot van 430.000 auto’s op de weg.

Maar het is zo lekker. Een goed idee dus om eens te onderzoeken waar ons verlangen naar het eten van vlees vandaan komt. Programmamaker Marijn Frank, groot liefhebber van vlees, onderzoekt in de documentaire Vleesverlangen op indringende wijze haar persoonlijk drijfveer.

De NTR besloot dat het zonde was om de documentaire , die in mei op NPO 3 te zien is, niet op zichzelf te laten staan en maakt er een interactief project van. Tijdens de lunch geven eindredacteur Oscar van der Kroon en programmamaker Marijn Frank tekst en uitleg.

We zorgen natuurlijk voor een smakelijke gratis groene lunch! Het enige wat je hoeft te doen je aanmelden op npo.groen@npo.nl. Ken je een collega die interesse heeft, meldt haar of hem dan ook aan.

Donderdag 31 maart 12.00 – 13.30 uur Tuinzaal vh VPRO/NTR/VARA-BNN gebouw