4/2 NPO Groen lunch over events

30 januari 2016
mediagroen

Duurzaam festivals en events organiseren
Ben je betrokken bij het verslaan of organiseren van events en festivals?
Kom dan naar de gratis groene lunch over het vergroenen van festivals en events van donderdag 4 februari van 12.00 – 13.30 uur bij de NPO.

Steeds meer festivals hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Als Publieke omroep verslaan we het hele jaar door een groot aantal; denk bijvoorbeeld aan bevrijdingsfestivals, Pinkpop en Mysteryland . Daarnaast organiseren we (mede) zelf events als Serious Request, Zapp Your Planetdag, Top 2000 en The Passion. Wat kunnen we leren van festivalorganisaties, en wat doen we al zelf? Laat je inspireren door onze gastsprekers:

  • Lyke Poortvliet van ID&T
  • Ilja Maintz producer van het Groene Station voor Radio 2
  • Koen Haringa van Welcome to the Village

Duurzaam feesten op frituurvet
Mysteryland is één van de duurzaamste festivals van de wereld en werd er dan ook meerdere malen voor bekroond. Zo was het een van de eerste festivals dat duurzame energie maakte van oud frituurvet voor de stroomvoorziening van de ruim 1000 crewleden. Mysteryland wordt georganiseerd door ID&T die een kleine tien jaar geleden besloot het roer om te gooien en duurzaamheid te omarmen. Lyke Poortvliet, sustainable manager bij ID&T over Mysteryland: “Mysteryland stelt zichzelf bij elke handeling de vraag: Is dit de meest duurzame oplossing? Er wordt daarom voor, tijdens en na het festival aandacht besteed aan diverse projecten die de ecologische impact verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. “ Kijk vast naar mini documentaire (10 min) over de groene visie van de ID&T

Groen Station
Een week lang zond Radio 2 in oktober uit vanaf Centraal Station Utrecht als het Groene Station. DJ’s gingen met elkaar de strijd aan met groene daguitdagingen en luisteraars konden energie opwekken op de dansvloer en zichzelf uitdagen via de app. Leuk zo’n themaweek, maar dat kan natuurlijk alleen als je ook het event zelf groen op poten zet. Eventproducer Ilja Maintz vertelt over kippen, stroom, groene decorstukken en reizen met de trein.

Welcome to the village
Het festival Welcome to the Village, net boven Leeuwarden, zet duurzaamheid centraal met het project DORP. Samen met wetenschappers, techneuten, kunstenaars, ondernemers en het publiek onderzoekt ze hoe het jaarlijkse festival duurzaam en eerlijk kan worden opgebouwd. Nog voor het festival start worden er oplossingen bedacht voor typische festivalproblemen als het duurzaam verlichten van de route van de camping naar de festivalterrein, recyclebare tentjes en duurzaam voedsel. Koen Haringa van de organisatie vertelt meer over hun werkwijze.

De Groene Lunch is donderdag 4 feb 12.00 -13.30 uur bij de NPO. Het enige wat je moet doen is je even aanmelden (als je dat nog niet hebt gedaan) via de mail npo.groen@npo.nl en aangeven of je een parkeerplek nodig hebt. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle omroepmedewerkers die geïnteresseerd zijn. Voor broodjes wordt gezorgd. Wees er bijtijds bij want er is beperkt plek.

Hartelijke groet,
Sietske & Diane
NPO Groen